Moni on ajatellut, että Pasila on harmaa kaupunginosa. Se on nyt muuttumassa nopeasti alueelle levittäytyvän katutaiteen myötä.

Itä-Pasila alkoi muuttua katutaidekaupunginosaksi kesällä 2017, jolloin sinne maalattiin yhteensä 17 teosta usean kotimaisen ja ulkomaisen taiteilijan voimin. Se on kuitenkin vasta alkua, sillä Pasilasta on tänä vuonna kehittymässä kansainvälisessäkin mittakaavassa merkittävä katutaidekaupunginosa. Taide levittäytyy Pasilan keskeisimmille paikoille seinille, portaikkoihin, siltoihin ja kaiteisiin, ja näkymättömistäkin nurkista muodostuu nähtävyyksiä. 

Pasilan katutaidekaupunginosan kokonaisuuteen on valittu laajasti erilaisia tyylejä ja suuntauksia edustavia taiteilijoita, joista monen kädenjälkeä on saatu ihailla ympäri maailmaa. Kansainväliset taiteilijat tuodaan paikalle yhteistyökumppanien avustuksella. Projektin pääyhteistyökumppaneita ovat Teknos Oy ja EU-maiden kulttuuri-instituuttien verkosto EUNIC Finland, jonka mukana olevat jäsenet ovat olleet Goethe-Institut, Itävallan suurlähetystö, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Puolan suurlähetystö, Tšekin tasavallan suurlähetystö, Italian kulttuuri-instituutti ja Viro-instituutti. Lisäksi hanketta ovat tukeneet Helsingin kaupunki, Yhdysvaltojen suurlähetystö sekä Taiteen edistämiskeskus.

Pasilan katutaidekaupunginosa -hanke sai alkunsa halusta tehdä alueesta värikäs. Kaupunginosa on täynnä betonipintoja, jotka tarjoavat mahdollisuuksia taiteilijoille – ja toisaalta harvalla alueella on niin paljon tarvetta taiteelle. Harva helsinkiläinen tai varsinkaan matkailija käy Pasilassa, vaikka se on vain 5 minuutin junamatkan päässä päärautatieasemalta. Katutaiteen myötä katseet kääntyvät enemmän taas tähän unohdettuun kaupunginosaan.

Pasilalla on myös merkittävä osa Helsingin katutaiteen historiassa: siellä sijainnut Pasilan Galleriaksi kutsuttu rautatietunneli oli kaupungin merkittävin maalauspaikka vuosien ajan. Vuonna 1992 – ennen Messukeskuksessa järjestettyä Etyk-seurantakokousta – Pasilaan myös maalattiin useita laillisia katutaideteoksia, mutta kaikki nämä (yhtä lukuun ottamatta) poistettiin Helsingissä vuosina 1998-2008 vallinneen nollatoleranssikauden aikana. Nyt Pasilasta tulee kuitenkin jälleen katutaiteen keskittymä.

Pasilan katutaidekaupunginosa tuo esiin sellaista katutaidetta, jota muualla Suomessa näkee harvoin. Se on myös alue, jossa taiteilijat saavat paljon vapauksia taiteen suhteen ja voivat kokeilla rajojaan. Osa taiteilijoista kutsutaan paikalle yhteistyökumppaniemme avustuksella, mutta se on myös alue, jossa paikalliset taiteilijat pääsevät näyttämään osaamistaan ja johon Suomessa käymässä olevat taiteilijat voivat jättää jälkensä.

Jos olet kiinnostunut tekemään taidetta Pasilan kaduille, lue lisää täällä.

Olemme aloittaneet Pasilassa myös opastetut katutaidekierrokset kesällä 2018. Jos olet kiinnostunut ottamaan osaa kierrokseen tai tilaamaan yksityiskierroksen, lue lisää täällä! Katutaidekierroksista saadut tulot käytetään projektin kustannusten kattamiseen.

 

Taiteilijat ja teokset 2018:

Tänä keväänä väriä Pasilan katutaidekaupunginosaan tuo joukko katutaiteen kärkinimiä eri puolilta Eurooppaa. Touko-kesäkuussa paikalle tulevat TASSO, MP5, Chinagirl Tile, ChemiS, TransOne ja Julia Benz, heinäkuussa NeSpoon ja elokuussa Hombre. Myöhemmin kesällä vuorossa ovat kotimaiset taiteilijat, ja muutamia yllätysnimiäkin on luvassa.

 

Chinagirl Tile (Itävalta)

Chinagirl Tile aloitti Tiles-projektinsa vuonna 2010 ja se on muotoutunut jo yli 180 työksi ympäri maailmaa. Hänen keramiikkataiteensa ei ole rajoittunut pelkästään kaupunkeihin. Teoksissaan Chinagirl Tile käsittelee usein yhteiskunnallisia ja poliittisia teemoja mustalla huumorilla väritettynä. Pasilaan hän tekee yhden suurikokoisimmista töistään.

www.chinagirltile.com FB: ChinagirlTileArt Instagram: @chinagirltile

 

MP5 (Italia)

MP5 on italialainen taiteilija, muralisti ja kuvittaja, joka tunnetaan musta-valkoisesta tyylistään. MP5 käyttää eri tekniikoita ja välineitä sanomalehdistä ja aikakauslehdistä poliittisiin julisteisiin, piirustuksiin ja animaatioihin. Hänen juurensa ovat Italian ja Euroopan underground- ja vastakulttuurissa. MP5 suunnittelee julisteita poliittisiin mielenosoituksiin, konsertteihin, teatterifestivaaleihin ja julkisiin seinämaalauksiinsa kaduilla ympäri Eurooppaa.

www.mpcinque.com/ FB: MP5art Instagram: @mp5art

 

TASSO (Saksa)

TASSO on pitkän linjan katutaiteilija, joka tutustui spraymaaleihin jo 1980-luvun alussa. Ongelma oli vain se, ettei niitä juuri ollut saatavilla Itä-Saksassa. Saksojen yhdistyttyä hän pääsi kuitenkin toden teolla grattienpariin ja on toiminut vuodesta 2000 asti täyspäiväisenä taiteilijana. TASSO on tunnettu fotorealistisella tyylillä tehdyistä teoksistaan, joita löytyy jo kymmenistä maista ympäri maailmaa.

www.ta55o.de FB: ta55o Instagram: @tasso_maclaim

 

ChemiS (Tšekki)

ChemiS on alunperin kotoisin Kazakstanista, mutta asunut jo pitkään Tšekissä sekä maalannut ympäri maailmaa. Hän on erikoistunut realistisiin hahmoihin sekä graffiti in 3D-efekteillä. Hänen teoksissaan on myös yhteiskunnallisia teemoja, ja Chemis onkin tehnyt yhteistyötä Amnesty Internationalin kanssa.

www.chemisland.com/ FB: Chemisgraffiti Instagram: @chemisgraffiti

 

TransOne (Unkari)

TransOne on budapestiläinen graffititaiteilija, joka on tunnettu taidokkaasta futuristisesta tyylistään, joka lähestyy abstraktia taidetta. Hän on maalannut myös paljon yhdessä viime vuonna Pasilassa vierailleen Fat Heatin kanssa – ja Pasilassakin he maalaavat vierekkäiset seinät.

http://transoneart.com/ FB: https://www.facebook.com/TransOne-181039311944610/  Instagram: _transone_

 

Jose Di Gregorio (Argentina/Puerto Rico)

Jose Di Gregorio on argentiinalais-puertoricolainen taiteilija, jonka maalaukset ja muraalit perustuvat geometrisiin kuvioihin, jotka yhdistävät eloisia värejä ja yöllisiä tunnelmia. Teokset liikkuvat eteerisissä teemoissa ja liikkuvat järjestyksen ja kaaoksen välillä. Teos on tehty yhteistyössä Museum of Impossible Formsin kanssa.

http://www.josedigregorio.com/

Julia Benz (Saksa)

Julia Benz tuo Saksasta Pasilaan abstraktimpaa katutaidetta. Hänen teoksensa ovat usein suurikokoisia ja voimakasvärisiä, oli kyse sitten kadulle tai taidenäyttelyihin tehdyistä teoksista. Hänen taiteessaan yhdistyvät urbaani ympäristö ja luonto sekä figuratiivinen ja abstrakti taide. Benzin teokset pursuavat energiaa, ja hänen periaatteensa onkin, että maalaus alkaa maalaamisesta, ei ideasta.

www.juliabenz.de/ FB: juliabenzofficial instagram: @benzpainting

 

NeSpoon (Puola)

NeSpoonin taide todistaa, ettei pitsinnypläys ole kuollutta perinnettä. Hänen katutaiteensa kietoo betonin suloiseen syleilyynsä maalausten, installaatioiden ja keraamisten teosten muodossa. NeSpoonin tavoitteena on herättää ihmisissä positiivisia tuntemuksia ja hän käyttää pitsiä kommunikaatiovälineenään, koska sen estetiikka on syvällä jokaisen kulttuurin juurissa.

www.behance.net/NeSpoon FB: nespoon.polska Instagram: @nes.poon

 

Breeze Yoko (Etelä-Afrikka)

Eteläafrikkalainen Breeze Yoko on monipuolinen taiteilija, joka tekee muraalien lisäksi myös video- ja valokuvataidetta. Hän nostaa teoksissaan esiin sosiaalisia ja poliittisia ongelmia. Niin tekee myös Pasilan teos, joka ottaa kantaa yhteiskunnan luomiin rooleihin ja rajoituksiin. Teos on tehty yhteistyössä Museum of Impossible Formsin kanssa.

https://breezeyoko.tumblr.com/ Facebook: Breeze Yoko Instagram: @breezeyoko

 

Hombre SUK (Saksa)

Saksalainen Hombre SUK kasvoi 80- ja 90-luvun sarjakuvien ja konsolipelien parissa – ja se näkyy hänen taiteessaan. Kun konsolipelien sankarit eivät enää riittäneet, hän siirtyi luomaan uusia suoraan katukuvaan kaupunkien harmautta vastaan taistelemaan. Myös tyylillisesti hän yhdistää 90-luvun graffitia tähän päivään. Teos on toteutettu yhteistyössä Stadt.Wand.Kunstin kanssa.

www.homboog.com Facebook : hombre suk Instagram: @hombre_suk_trs

Taiteilijat ja teokset 2017

Fat Heat (Unkari)

Kasöörinkadun ramppi, Asemapäällikönkatu 4 – 6

Budapestissä asuva Fat Heat näki graffiteja kotikulmillaan ensimmäistä kertaa 1990-luvun loppupuolella ja tunsi heti vetoa lajityypille ominaisiin näyttäviin kirjaimiin, rohkeisiin väreihin ja  energiaan. Pian tämän jälkeen alkoi hänen uransa graffititaiteilijana, jonka aikana hän on työskennelleyt niin osana isompia kollektiiveja kuin yksin. Hänelle graffiti on intohimoista mutta tervettä kilpailua, joka vaatii syvää keskittymistä. Monipuolisesti taidetta myös sisätilossa tekevä Fat Heat kuuluu nykyisin Unkarin isoimpiin katutaidenimiin.

Kasöörinkadun ajorampin muraaliin Fat Heat haki aluksi inspiraatiota suomalaisesta kansantaruista, mutta keskittyi lopulta teoksessaan ennen kaikkea tunnelman tulkitsemiseen. Taidokkaasti  spray-maaleilla ja seinämaaleilla toteutettu tummasävyinen teos hyödyntää ympäristöä kekseliäästi ja sisältää pieniä yksityiskohtia. Elokuun toisella viikolla valmistunut muraali oli ensimmäinen Pasilan katutaidekaupunginosaan tehdyistä teoksista. Ison muraalin valmistumisen jälkeen Fat Heat teki Resiinakujalle sillan pylvääseen vielä yhden, pienemmän teoksen. 

 

 

Edward von Lõngus (Viro)

Kellosilta, Opastinsilta & Resiinakuja 7

Edward von Lõngus on tartolainen stencil-artisti, jonka teokset ottavat usein kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin. Hänen töitään on nähty Viron taidemuseossa, minkä lisäksi hän on julkaissu National Geographic -lehdessä ja virolaisissa lehdissä ja julkaisuissa. Viron Banksyksi nimettyä Edward von Lõngusin teoksia myydään taidehuutokaupoissa huippuhinnoin.

Edward von Lõngus saapui Suomeen osana (R)estart Reality -projektia, joka Lõngusin yhdessä NOAR-taidealustan kanssa aloittama ja Viron satavuotista itsenäisyyttä juhlistava  hanke. (R)estart Reality -projektissa kuka tahansa pääsee älypuhelimen tai muun mobiililaitteen avulla  herättämään henkiin Lõngusin katutaideteosten hahmot ja kuulemaan heidän kertomansa tarinat. Paikkasidonnaiset teokset on suunniteltu rakentamaan siltaa nykyisyyden ja menneen välille.  Sovelluksen voi ladata osoitteesta www.RestartReality.org/app.

Anonymiteettiaan suojellakseen Edward von Lõngus työskenteli Pasilassa pääasiassa yöaikaan ja teki alueelle yhteensä kuusi stencil -teosta. Koska tekniikka mahdollistaa täysin samanlaisten teosten tekemisen, voi samoja historiallisia hahmoja nähdä esimerkiksi Roomassa tai Pariisissa. Yksi Edward von Lõngusin teoksista päätyi lopulta myös Pasilan galleriana tunnettuun tunneliin Teollisuuskadun alussa, jossa se liityy osaksi Pasilan perinteikästä graffitihistoriaa. 

 

Guido Zimmermann (Saksa)

Resiinakuja 7

Frankfurtissa asuva Guido Zimmermann on tehnyt vaikuttavan uran katutaiteilijana. Frankfurtin taideakatemiasta valmistuneen ja nykyisin vapaana taiteilijana työskentelevän Zimmermannin voimakkaan värisiä, puhuttelevia ja vaikuttavan kokoisia muraaleja voi nähdä eri puolilla Saksaa. Teknisiltä taidoiltaan Zimmermann on aivan omaa luokkaansa, ja hän on kehittänyt oman maalaustekniikkansa, joka luo maalaukseen elävän pinnan.

Vapaana taiteilijana työskentelevän Zimmermannin yksi uusimmista hankkeista on vuonna 2015 perustettu  „Das Museum auf der Straße“ (‘Museo kadulla’), joka tuo isoja muraaleja Reinin-Mainin seudulle. “Museo kadulla” kuvaa myös hänen suhdettaan katutaiteeseen: hän haluaa tuoda teoksensa julkiseen tilaan, mahdollisimman monen ihmisen ihailtavaksi.

Pasilan muraalissa Zimmermann hyödyntää luovasti kulmaseinää ja levittää muraalinsa kahdelle seinälle ja viereiseen pylvääseen. Muraaliin hän haki inspiraatiota esimerkiksi Pasilassa ennen betonirakentamisen aikakautta sijainneiden puutalojen rakenteista sekä perinteisestä suomalaisesta vaatetuksesta. 

 

Jana & JS (Itävalta-Ranska)

Opastinsilta, Asemapäällikönkatu 10 – 12 & Veturimiehenkatu 2

Jana & JS on itävaltalais-ranskalainen taiteiljaduo, joka on erikoistunut yksityiskohtaiseen stencil-työhön. Tunnelmallisissa teoksissa esiintyy usein ihmishahmoja yhdistettynä kaupunkimaisemiin. Janan & JS:n teoksia voi nähdä eri Euroopan kaupungeissa esimerkiksi talonpäädyissä, asemarakennuksissa, raitiovaunujen kyljessä ja varastorakennusten seinissä sekä – katutaiteelle hieman yllättävästikin – myös Saksan ja Itävallan maaseudulla, puunrunkoihin kiinnitettynä.

Pasilaan  Jana & JS tekivät yhteensä kolme teosta, joista isoin sijaitsee Opastinsillan pylväässä. Toinen heidän teoksistaan sijaitsee Vetumiehenkadun ajorampilla Rauhanaseman vieressä ja kolmas Asemapäällikönkadun portaikon metalliovessa. Pasilan vilkkaimpien paikkojen yhteydessä olevat teokset luovat harmonista tunnelmaa ja yllätyksellisyyttä harmaan betonin keskelle. 

 

Waek (Puola)

Kellosilta 3 – 4

Puolalainen katutaiteilija Waek on tunnettu mielikuvituksellisista ja geometrisista teoksistaan, jotka ovat saaneet vaikutteita niin graffitimaailmasta kuin hänen suorittamistaan arkkitehdin opinnoista. Graffiteista ja tarroista katutaideuransa aloittanut Waek on nykyisin kiinnostunut myös perinteisemmästä maalaustaiteesta. Hän tekee mielellään kokeiluja erilaisten tekniikoiden ja medioiden kanssa, eikä halua työssään asettaa rajoja eri taiteenalojen välille. Waekin teokset ovat herättäneet huomiota niin isojen talojen julkisivuissa kuin pienemmilläkin pinnoilla. Hän tekee osan muraaleista myös osana perustamaansa Jakub Bitka -kollektiivia.

Waek loi Pasilaan massiivisen, Kellosillan hissikuilun neljälle sivulle ulottuvan, kala-aiheen ympärille rakentuvan teoksen, jossa hänen aiemmista teoksistaan tutut geometriset muodot yhdistyvät rauhalliseen, sinisen ja vihreän sävyjä yhdistelevään väripalettiin. 

 

Delicious Brains (Ruotsi), Ossian Theselius (Ruotsi) & ines (Suomi) 

Kellosilta 5

Ruotsalaiset katutaiteilijat Delicious Brains ja Ossian Theselius saapuivat Suomeen maalamaan muraalin Ratamestarinkadun länsipuoleisen hissikuiluun yhteistyössä helsinkiläisen ineksen kanssa. Teoksen ideointi lähti liikkeelle kuilun tornimaisesta rakenteesta, joten sen pohjalle rakentui romahtava torni, jonka raoista näkyy erilaisia sisäisiä maailmoja. Yksityiskohtaisessa, mielikuvituksellisessa ja kantaa ottavassakin teoksessa taiteiljoiden tyylit yhdistyvät saumattomalla tavalla.

 

Pso Man (Belgia) 

Asemapäällikönkatu 10

Belgialainen katutaiteilja ja maailmanmatkaaja Pso Man saapui Suomeen Street Art Vantaan kutsumana. Mielikuvituksellisista teoksista ja rikkaasta ilmaisusta tunnettu Pso Man maalasi ennen Vantaan muraalinsa maalaamista Pasilaan teoksen, jonka kuva-aihetta hän oli pitkään kehitellyt ja halunnut päästä käyttämään seinällä.

 

Wingchow (Yhdysvallat)

Asemapäällikönkatu 12

Yhdysvaltojen Richmondissa asuva Wingchow tutkii teoksissaan muuttuvaa muotoa,  ja kuvailee maalaustapaansa on intuitiiviseksi ja virtaavaksi. Pasilan valoja ja varjoja sekä sinisen ja vihreän eri sävyjä yhdistelevä mielikuvituksellinen teos kiinnittää huomion jo kaukaa. 

 

Acton (Suomi) 

Asemapäällikönkatu 12

Syyskuun alussa Pasilaan saatiin suomalainen pitkän linjan graffititaiteilija Acton, joka kuvailee tyyliään 1980-luvun puolivälin NYC-tyylin ja skandinaavisen tyylin yhdistelmäksi. 1980-luvun lopulta graffitia tehneen Actonin teoksia on ollut vuosien varrella esillä mm. Kiasman URB-tapahtumassa sekä eri tahojen katutaidetapahtumissa, näistä viimeisimpänä kansainvälisen Meeting of Stylesin Saksan osatapahtuma kesällä 2017. Hän työskentelee sekä itsenäisesti että osana Raw Deal -kollektiivia. Viimeiset puoli vuotta hän on työskennellyt itsenäisesti Taiken tukemana apurahataiteilijana – todennäköisesti ensimmäisenä valtion tukemana graffititaiteilijana Suomessa.

Pasilan teos edustaa hyvin klassista Acton-kirjaingraffitia: kirjainten muodot, valittu värimaailma sekä pikkutarkka toteutustapa paljastavat tekijänsä kauempaa, ennen kuin sitä pystyy vielä edes lukemaan. Pääosassa oleva puna-kelta-oranssi väriskaala on yksi tämän taiteenlajin käytetyimpiä värimaailmoja, jota edelleen varioidaan lukuisin eri tavoin. Tähän variaatioon hän on tuonut mukaan liukuvärin vaaleanruskeasta keskiruskeaan ja ottanut taustan värit portaikon toisella puolella olevasta teoksesta.

Lisää teoksen taustoista voi lukea Actonin omilta sivuilta. 

 

Taneli Stenberg (Suomi) 

Asemapäällikönkatu 10 

Taneli Stenberg on helsinkiläinen taidemaalari ja katutaiteilija, jonka teoksia on voitu nähdä vuosien varrella niin gallerioissa kuin ulkona kaupunkitilassa. Taidekoulutus ja osaaminen perinteisemmästä maalaustaiteesta näkyy hänen kädenjäljessään, joka on kiinnostava sekoitus katutaidetta, graffitia ja maalaustaiteen elementtejä. Katutaiteessa häntä vetää puoleensa sen omanlainen dynamiikka ja voimakkaat värit, jotka puhuttelevat erityisen paljon julkisessa tilassa.Taneli Stenbergin muraaleja on nähty mm. Tampereella ja Vantaan Hakunilassa.

Pasilan portaikkomuraaliin Stenberg haki inspiraatiota viereisen, Pso Manin teoksen värimaailmasta ja aiheesta. Hän haki teokseensa sadunomaista, todellisuudesta irrallaan olevaa tunnelmaa, jota eivät hallitse varsinaiset hahmot tai mallit, jotta tilaa jäisi mahdollisimman paljon katsojan omalle tulkinnalle. Graffitimaailmasta elementteinä otettiin mukaan tiukat värit ja kontrastit. Katutaiteessa hänen pyrkimyksensä on tuoda “sisäisen elämän ikkuna kaupunkitilaan.”

Stenbergin teos alkoi aluksi portaikon kaiteesta, mutta levittäytyi sitten myös sen takana olevaan syvennykseen. Taiteilija ei ehtinyt saada teosta vielä haluamaansa muotoon ennen kuin säät muuttuivat epäsuosiollisiksi ulkona maalaamiselle, joten teos viimeistellään keväällä 2018.