Moni on ajatellut, että Pasila on harmaa kaupunginosa. Se on nyt muuttunut nopeasti alueelle levittäytyneen katutaiteen myötä.

Itä-Pasilasta on muodostunut varsinainen katutaidekaupunginosa vuodesta 2017 lähtien, josta lähtien sinne on tehty noin 50 teosta lukuisten kotimaisten ja ulkomaisten katutaiteilijoiden voimin. Taide levittäytyy Pasilan keskeisimmille paikoille ja unohdetuille kulmille: seinille, portaikkoihin, siltoihin ja kaiteisiin muodostaen näkymättömistäkin nurkista nähtävyyksiä. Kahden vuoden aikana alueesta onkin kehittynyt kansainvälisessäkin mittakaavassa merkittävä katutaiteen keskittymä, joka tuo väriä paikallisten asukkaiden elämään joka päivä.

Pasilan katutaidekaupunginosan kokonaisuuteen on valittu laajasti erilaisia tyylejä ja suuntauksia edustavia taiteilijoita, joista monen kädenjälkeä on saatu ihailla ympäri maailmaa. Kansainväliset taiteilijat tuodaan paikalle yhteistyökumppanien avustuksella. Projektin pääyhteistyökumppaneita ovat Suomen kulttuurirahasto, Teknos Oy ja EU-maiden kulttuuri-instituuttien verkosto EUNIC Finland, jonka mukana olevat jäsenet ovat olleet Goethe-Institut, Itävallan suurlähetystö, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Puolan suurlähetystö, Tšekin tasavallan suurlähetystö, Italian kulttuuri-instituutti ja Viro-instituutti. Lisäksi hanketta ovat tukeneet Helsingin kaupunki, Yhdysvaltojen suurlähetystö, Taiteen edistämiskeskus sekä EU:n Central Baltic -rahoitusohjelma.

Pasilan katutaidekaupunginosa -hanke sai alkunsa halusta tehdä alueesta värikäs. Kaupunginosa on täynnä betonipintoja, jotka tarjoavat mahdollisuuksia taiteilijoille – ja toisaalta harvalla alueella on niin paljon tarvetta taiteelle. Harva helsinkiläinen tai varsinkaan matkailija käy Pasilassa, vaikka se on vain 5 minuutin junamatkan päässä päärautatieasemalta. Katutaiteen myötä katseet kääntyvät enemmän taas tähän unohdettuun kaupunginosaan.

Pasilalla on myös merkittävä osa Helsingin katutaiteen historiassa: siellä sijainnut Pasilan Galleriaksi kutsuttu rautatietunneli oli kaupungin merkittävin maalauspaikka vuosien ajan. Vuonna 1992 – ennen Messukeskuksessa järjestettyä Etyk-seurantakokousta – Pasilaan myös maalattiin useita laillisia katutaideteoksia, mutta kaikki nämä (yhtä lukuun ottamatta) poistettiin Helsingissä vuosina 1998-2008 vallinneen nollatoleranssikauden aikana. Nyt Pasilasta on tullut kuitenkin jälleen katutaiteen keskittymä.

Pasilan katutaidekaupunginosa tuo esiin sellaista katutaidetta, jota muualla Suomessa näkee harvoin. Se on myös alue, jossa taiteilijat saavat paljon vapauksia taiteen suhteen ja voivat kokeilla rajojaan. Osa taiteilijoista kutsutaan paikalle yhteistyökumppaniemme avustuksella, mutta se on myös alue, jossa paikalliset taiteilijat pääsevät näyttämään osaamistaan ja johon Suomessa käymässä olevat taiteilijat voivat jättää jälkensä.

Kesällä 2019 avasimme osoitteeseen Kasöörinkatu 3 urbaanille taiteelle omistetun Pasilan kaupunkitaidekeskuksen, jossa pidämme alaan liittyviä taidenäyttelyitä, tapahtumia, työpajoja sekä myymme katutaiteilijoiden teoksia. Lisää Pasilan kaupunkitaidekeskuksesta voit lukea täällä.

Olemme aloittaneet Pasilassa myös opastetut katutaidekierrokset kesällä 2018. Jos olet kiinnostunut ottamaan osaa kierrokseen tai tilaamaan yksityiskierroksen, lue lisää täällä! Katutaidekierroksista saadut tuotot käytetään yhdistyksen toimintaan ja uusiin katutaideprojekteihin.

 

Taiteilijat ja teokset 2019

Nikita Khodak (Venäjä)
Resiinakuja 7

Nikita Khodak on katutaiteilija Moskovasta, Zuk Club -taideryhmän ja Artist Trade Union of Russian jäsen vuodesta 2016. Khodakin töiden pääteema on teknologian kehityksen pimeä puoli. Taiteilija on luonut samalla teemalla kaksi trosta Pasilaan elokuussa 2019 osana Khodakin Weakly Linked Data näyttelyä, jossa taiteilija ilmaisi omaa huolta ihmiskunnan tulevaisuuden digitalisoitumisesta.

Instagram: @khodaknikita FB: Khodak Nikita

Antti Männynväli (Suomi)
Opastinsilta

Antti Männynväli on urbaani kansantaiteilija jonka teokset ovat pääsääntöisesti tehty akryyli- ja spraymaaleilla. Pasilassa olevaa portaikkoa ympäröivä pandoilla täytetty seinämaalaus on tyypillistä Männynvälin modernia katutaidetta, joka on saanut vaikutteita graffitista ja sarjakuvista.

http://www.mannynvali.com Instagram: @Antti Männynväli – Art FB: Antti Männynväli – Artist

Your Mom’s Knights (Venäjä)
Kellosilta

Venäläisen katutaideryhmän Your Mom’s Knights Nižni Novgorodista jonka jäsenet Ksyusha (@ksu_lastochka) ja Seryozha (@mr_trlv)  sekoittavat kuvitusta ja katutaidetta luomalla mustavalkoisia hahmoja jotka yleensä pohjautuvat teoksien sijaitsemiin maihin ja kulttuuriin. Pasilaan kaksikko päätti tehdä sarjan muumihahmoja nimellä ”Moomins Gone Wrong”.

 

Candalf80 & Mare 2100 (Suomi)
Opastinsilta

Teos Post-fossil on jatkoa Candalf80:n ja Mare2100:n kesällä 2018 maalaamalle seinämaalaukselle Era of Fossil. Tämä teospari ottaa kantaa liialliseen kulutukseen ja öljyriippuvuuteen sekä toisaalta katsoo kohti vihreämpää tulevaisuutta. 

 

Taiteilijat ja teokset 2018:

Chinagirl Tile (Itävalta)
Ratamestarinkatu 2 & Radanrakentajantie 4

Chinagirl Tile aloitti Tiles-projektinsa vuonna 2010 ja se on muotoutunut jo yli 180 työksi ympäri maailmaa. Hänen keramiikkataiteensa ei ole rajoittunut pelkästään kaupunkeihin. Teoksissaan Chinagirl Tile käsittelee usein yhteiskunnallisia ja poliittisia teemoja mustalla huumorilla väritettynä. Pasilaan hän teki yhden suurikokoisimmista teoksistaan, joka ottaa kantaa ympäristöongelmiin, sekä toisen pienemmän teoksen, joka jää ohikulkijalta usein huomaamatta. 

www.chinagirltile.com FB: ChinagirlTileArt Instagram: @chinagirltile

 

Li-Hill (Kanada)
Ratamestarinkatu 2

Kanadasta kotoisin oleva, mutta New Yorkissa asuva Li-Hill toteutti kesällä 2018 Pasilaan Helsingin suurikokoisimman muraalin. Li-Hillin taiteessa yhdistyvät toisaalta veistoksellisuus, toisaalta utuisuus ja surrealistisuus. Niin on myös tämän muraalin tapauksessa, joka esittää maailman syntymistä sotkan munasta ja vedessä kelluvaa Ilmatarta. Teoksen mallina toimi viereisessä talossa asuva pitkän linjan pasilalainen Jenni Ahlapuro.

 

 

MP5 (Italia)
Topparoikankujan jalankulkusilta

MP5 on italialainen taiteilija, muralisti ja kuvittaja, joka tunnetaan musta-valkoisesta ja vähäeleisestä tyylistään. MP5 käyttää eri tekniikoita ja välineitä sanomalehdistä ja aikakauslehdistä poliittisiin julisteisiin, piirustuksiin ja animaatioihin. Hänen juurensa ovat Italian ja Euroopan underground- ja vastakulttuurissa. MP5 suunnittelee julisteita poliittisiin mielenosoituksiin, konsertteihin, teatterifestivaaleihin ja julkisiin seinämaalauksiinsa kaduilla ympäri Eurooppaa. Pasilassa hänen teoksensa levittäytyy koko hissikuilun ympäri.

www.mpcinque.com/ FB: MP5art Instagram: @mp5art

 

TASSO (Saksa)
Rautatieläisenkatu 6

TASSO on pitkän linjan katutaiteilija, joka tutustui spraymaaleihin jo 1980-luvun alussa. Ongelma oli vain se, ettei niitä juuri ollut saatavilla Itä-Saksassa. Saksojen yhdistyttyä hän pääsi kuitenkin toden teolla grattienpariin ja on toiminut vuodesta 2000 asti täyspäiväisenä taiteilijana. TASSO on tunnettu fotorealistisella tyylillä tehdyistä teoksistaan, joita löytyy jo kymmenistä maista ympäri maailmaa. Pasilassa inspiroituneena massiivisesta valkoseinäisestä portaikosta ja viereen MP5:n maalaamasta teoksesta hän päätti maalata alttaritaulua muistuttavan teoksen, mutta omalla twistillä.

www.ta55o.de FB: ta55o Instagram: @tasso_maclaim

 

Hombre SUK (Saksa)
Rautatieläisenkatu 8

Saksalainen Hombre SUK kasvoi 80- ja 90-luvun sarjakuvien ja konsolipelien parissa – ja se näkyy hänen taiteessaan. Kun konsolipelien sankarit eivät enää riittäneet, hän siirtyi luomaan uusia suoraan katukuvaan kaupunkien harmautta vastaan taistelemaan. Myös tyylillisesti hän yhdistää 90-luvun graffitia tähän päivään. Pasilassa hän maalasi Tasson viereiselle seinälle ja niinpä teoksen aiheeksi tuli Neitsyt Maria – mutta aivan uudenlaisena versiona. Teos on toteutettu yhteistyössä Stadt.Wand.Kunstin kanssa.

www.homboog.com Facebook : hombre suk Instagram: @hombre_suk_trs

 

ChemiS (Tšekki)
Resiinakuja 10

ChemiS on alunperin kotoisin Kazakstanista, mutta asunut jo pitkään Tšekissä sekä maalannut ympäri maailmaa. Hän on erikoistunut realistisiin hahmoihin sekä graffiti in 3D-efekteillä. Hänen teoksissaan on myös yhteiskunnallisia teemoja, ja Chemis onkin tehnyt yhteistyötä Amnesty Internationalin kanssa. Pasilassa Chemis halusi maalata koko portaikon kaikki seinät. Tietystä kulmasta katsottaessa kolmiulotteisena näyttäytyvän teoksen aihe syntyi seinien muotojen ja suomalaisen Angry Birds -pelin inspiroimana. 

www.chemisland.com/ FB: Chemisgraffiti Instagram: @chemisgraffiti

 

TransOne (Unkari)
Kasöörinkadun ramppi

TransOne on budapestiläinen graffititaiteilija, joka on tunnettu taidokkaasta futuristisesta tyylistään, joka lähestyy abstraktia taidetta. Hän on maalannut myös paljon yhdessä viime vuonna Pasilassa vierailleen Fat Heatin kanssa – ja Pasilassakin he maalasivat saman rampin vierekkäiset seinät.

http://transoneart.com/ FB: https://www.facebook.com/TransOne-181039311944610/  Instagram: _transone_

 

Julia Benz (Saksa)
Resiinakuja 7

Julia Benz tuo Saksasta Pasilaan abstraktimpaa katutaidetta. Hänen teoksensa ovat usein suurikokoisia ja voimakasvärisiä, oli kyse sitten kadulle tai taidenäyttelyihin tehdyistä teoksista. Hänen taiteessaan yhdistyvät urbaani ympäristö ja luonto sekä figuratiivinen ja abstrakti taide. Benzin teokset pursuavat energiaa, ja hänen periaatteensa onkin, että maalaus alkaa maalaamisesta, ei ideasta. Pasilassa hänen teoksensa on saanut vaikutteita ympäröivästä arkkitehtuurista.

www.juliabenz.de/ FB: juliabenzofficial instagram: @benzpainting

 

NeSpoon (Puola)
Topparikuja 1, Topparikuja 4, Radanrakentajantie 4, Kellosilta 6, Opastinsilta

NeSpoonin taide todistaa, ettei pitsinnypläys ole kuollutta perinnettä. Hänen katutaiteensa kietoo betonin suloiseen syleilyynsä maalausten, installaatioiden ja keraamisten teosten muodossa. NeSpoonin tavoitteena on herättää ihmisissä positiivisia tuntemuksia ja hän käyttää pitsiä kommunikaatiovälineenään, koska sen estetiikka on syvällä jokaisen kulttuurin juurissa. Pasilassa hän loi yhden portaikon juureen pitsistä ja kuminauhoista installaation, joka ajan kuluessa on alkanut kadota. Sen lisäksi hänen pitsivaikutteisiin stencil-teoksiin voi törmätä useammassakin portaikossa.

www.behance.net/NeSpoon FB: nespoon.polska Instagram: @nes.poon

 

Breeze Yoko (Etelä-Afrikka)
Ratajavartijankatu 2

Eteläafrikkalainen Breeze Yoko on monipuolinen taiteilija, joka tekee muraalien lisäksi myös video- ja valokuvataidetta. Hän nostaa teoksissaan esiin sosiaalisia ja poliittisia ongelmia. Niin tekee myös Pasilan teos, joka ottaa kantaa yhteiskunnan luomiin rooleihin ja rajoituksiin. Teos on tehty yhteistyössä Museum of Impossible Formsin kanssa.

https://breezeyoko.tumblr.com/ Facebook: Breeze Yoko Instagram: @breezeyoko

 

Jose Di Gregorio (Argentina/Puerto Rico)
Ratajavartijankatu 2

Jose Di Gregorio on argentiinalais-puertoricolainen taiteilija, jonka maalaukset ja muraalit perustuvat geometrisiin kuvioihin, jotka yhdistävät eloisia värejä ja yöllisiä tunnelmia. Teokset liikkuvat eteerisissä teemoissa ja liikkuvat järjestyksen ja kaaoksen välillä. Teos on tehty yhteistyössä Museum of Impossible Formsin kanssa. Portaikon kahdelle seinustalle maalattu teos esittää perulaista runoilija-aktivistia Roxana Crisologo Correaa ja iranilaista aktivistia Azzie Youssefia, jotka luovat sykkeen tyhjyyteen.

http://www.josedigregorio.com/

 

 

Laura Pehkonen (Suomi)
Veturimiehenkatu 2

Laura Pehkonen on suomalainen kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa keramiikalla. Pehkonen käyttää ja yhdistää eri tekniikoita työstään. Töidensä avulla Pehkonen pyrkii luomaan uusia tapoja keramiikan kokemiselle. Pasilassa hän toi taiteensa ensimmäistä kertaa kadulle, Pasilan asemalta kirjastolle vievän tien viereiseen muuriin.

 

11 linjaa (Suomi)
Radanrakentajantie 4

Turkulainen kollektiivi 11 linjaa maalasi kolmen taiteilijan voimin sillan portaikon molemmille sivuille suuren graffitikokonaisuuden, joka yhdistää niin lettereitä, hahmoja kuin abstraktia graffitia.

 

Soved (Suomi)
Radanrakentajantie 4

Lahtelaistunut pitkän linjan graffititaiteilija ja HRC:n jäsen Soved maalasi oman teoksensa Actonin ja Roskin teoksen viereen. Myös Kaih nimellä maalaava Soved on tullut tunnetuksi paitsi graffiteistaan, myös katutaiteestaan.

 

Mion (Suomi)
Radanrakentajantie 4

Pitkän linjan graffitimaalaaja Mion on erikoistunut kolmiulotteiseen graffitiin. Radanrakentajantien ”graffitikujan” päätykulmaan tehty teos näyttäytyykin kaikessa komeudessaan läheltä katsottuna, mutta toimii myös kahteen eri suuntaan yksittäisinä teoksina. Mionin teos sulautuu luontevasti kujan vieressä olevaan kasvillisuuteen.

 

Jani Tolin (Suomi)
Radanrakentajantie 4

Vuonna 1984 ensimmäisen graffitinsa maalannut Jani Tolin on pitkän linjan taiteilija, joka on maalannut niin graffitia, katutaidetta kuin taulujakin. Pasilaan Tolin maalasi elokuussa 2018 menehtyneen Perttu Häkkisen muistoksi kultaiselle taustalle mustalla Häkkisen muotokuvan.

 

PNKFT (Suomi)
Kellosilta 4

Suomalainen PNKFT on erikoistunut geometriseen ja kolmiulotteiseen tyyliin, jota näkee myös muualla pääkaupunkiseudulla – ja Suomessa. Pasilaan PNKFT maalasi Kellosillan hissikuilun yläosaan teoksen, joka yhdistyy luontevasti Waekin konstruktivistiseen tyyliin.

 

David Popa (Yhdysvallat)
Topparikuja 1

New Yorkista kotoisin oleva ja sittemmin espoolaistunut David Popa on tullut tunnetuksi realistisesta musta-valkoisesta tyylistään, jolla hän toteutti teosparin myös Pasilan Topparikujalle. Teos maalattiin osana Eurooppalaisen yhteistyön päivänä 2018 osana EU:n Central Baltic -rahoitusohjelman tukemana.

 

Jesse Pasanen (Suomi)
Topparikuja 1

Vantaalta kotoisin oleva, Street Art Vantaan perustanut Jesse Pasanen maalasi oman. Jessen teoksissa liikutaan usein scifi-henkisissä tunnelmissa ja niin tälläkin kertaa. Topparikujan teosparista löytyy myös ikonisia Pasilan maamerkkejä. Teokset maalattiin osana Eurooppalaisen yhteistyön päivänä 2018 osana EU:n Central Baltic -rahoitusohjelman tukemana.

 

Anetta Lukjanova (Suomi)
Topparikuja 1

Klassista taidetta Barcelonassa opiskeleva Anetta Lukjanova viettää suuren osan ajastaan Espanjassa, mutta onneksemme tulee kesäisin maalaamaan Suomen kaduille. Hänen teosparinsa kuvaa aamuista heräämistä. Teokset maalattiin osana Eurooppalaisen yhteistyön päivänä 2018 osana EU:n Central Baltic -rahoitusohjelman tukemana.

 

Candalf80 & Mare 2100 (Suomi)
Opastinsilta

”Era of Fossil” on Candalf80:n ja Mare2100:n muraalin ensimmäinen osa. Lajimme tulevaisuutta uhkaavaan ylikulutukseen ja öljyriippuvuuteen kantaaottava teos valmistelee samalla sen toista osaa (työnimeltään ”Post-fossil”). Toinen osa tullaan maalaamaan ensimmäisen viereen keväällä 2019.

Ca80 on ainoa Pasilan taiteilijoista, joka oli mukana maalaamassa Pasilan muraaleja vuonna 1992. Tuolloin hän maalasi puu-aiheisen muraalin Messukeskusta vastapäätä, joka säilyi paikoillaan vuosia (nykyään paikalla on MP5:n teos). Nyt maalattu teos on nähtävissä myös jatkumona tälle työlle.

Graffitikulttuurista ponnistava työpari Ca80 ja Mare 2100 ovat sittemmin tehneet visuaalista taidettaan lähinnä digitaalisissa medioissa, jolloin he toimivat useimmiten Kangastus Visuals nimen alla.

 

N2o (Australia)
Asemapäällikönkatu 10 & Radanrakentajantie 4

N2o on Melbournesta kotoisin oleva taitelija, joka työskentelee sekä stencil- että liisteröintitekniikalla. Pasilaan hän toteutti kaksi lapsiaiheista teosta ollessaan käymässä Helsingissä marraskuussa 2018.

Facebook: www.facebook.com/N2Ojo/

 

Daniela Carvalho (Peru)
Opastinsilta

Perusta kotoisin oleva, mutta Barcelonassa asuva Daniela Carvalho jätti jälkeensä myös Pasilaan käydessään Suomessa kesällä 2018. Carvalhon tyylissä näkyy hänen kuvittajataustansa ja hän työskenteleekin pääasiassa paperilla. Carvalhon mustavalkoiset naishahmonsa sulautuvat Opastinsillan portaikon muotoon ja luovat yhdessä Jana & JS:n teoksen kanssa paikalle rauhaisan tunnelman.

 

Taiteilijat ja teokset 2017

Fat Heat (Unkari)
Kasöörinkadun ramppi, Asemapäällikönkatu 4 – 6

Budapestissä asuva Fat Heat näki graffiteja kotikulmillaan ensimmäistä kertaa 1990-luvun loppupuolella ja tunsi heti vetoa lajityypille ominaisiin näyttäviin kirjaimiin, rohkeisiin väreihin ja  energiaan. Pian tämän jälkeen alkoi hänen uransa graffititaiteilijana, jonka aikana hän on työskennelleyt niin osana isompia kollektiiveja kuin yksin. Monipuolisesti taidetta myös sisätilossa tekevä Fat Heat kuuluu nykyisin Unkarin isoimpiin katutaidenimiin.

Kasöörinkadun ajorampin muraaliin Fat Heat haki aluksi inspiraatiota suomalaisesta kansantaruista, mutta keskittyi lopulta teoksessaan ennen kaikkea tunnelman tulkitsemiseen. Taidokkaasti  spray-maaleilla ja seinämaaleilla toteutettu tummasävyinen teos hyödyntää ympäristöä kekseliäästi. Elokuussa 2017 valmistunut muraali oli ensimmäinen Pasilan katutaidekaupunginosaan tehdyistä uusista teoksista. Sen valmistumisen jälkeen Fat Heat teki Resiinakujalle sillan pylvääseen vielä yhden, pienemmän teoksen. 

 

Edward von Lõngus (Viro)
Kellosilta, Opastinsilta & Resiinakuja 7

Edward von Lõngus on tartolainen stencil-taiteilija jonka teokset ottavat usein kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin. Viron Banksyksi nimettyä Edward von Lõngusin teoksia on myyty myös taidehuutokaupoissa korkeilla hinnoilla.

Edward von Lõngus saapui Suomeen osana (R)estart Reality -projektia, joka Lõngusin yhdessä NOAR-taidealustan kanssa aloittama ja Viron satavuotista itsenäisyyttä juhlistava  hanke. (R)estart Reality -projektissa kuka tahansa pääsee älypuhelimen tai muun mobiililaitteen avulla herättämään henkiin Lõngusin katutaideteosten hahmot ja kuulemaan heidän kertomansa tarinat. Sovelluksen voi ladata osoitteesta www.RestartReality.org/app.

Anonymiteettiaan suojellakseen Edward von Lõngus työskenteli Pasilassa pääasiassa yöaikaan ja teki alueelle yhteensä kuusi stencil -teosta. Samoja historiallisia hahmoja nähdä esimerkiksi Roomassa tai Pariisissa. Yksi Edward von Lõngusin teoksista päätyi lopulta myös vanhaan rautatietunneliin Teollisuuskadun alussa, jossa se liittyy osaksi Pasilan perinteikästä graffitihistoriaa. 

 

Jana & JS (Itävalta-Ranska)
Opastinsilta, Asemapäällikönkatu 10 – 12 & Veturimiehenkatu 2

Jana & JS on itävaltalais-ranskalainen taiteiljaduo, joka on erikoistunut yksityiskohtaiseen stencil-työhön. Tunnelmallisissa teoksissa esiintyy usein ihmishahmoja yhdistettynä kaupunkimaisemiin. Janan & JS:n teoksia voi nähdä eri Euroopan kaupungeissa esimerkiksi talonpäädyissä, asemarakennuksissa, raitiovaunujen kyljessä ja varastorakennusten seinissä sekä – katutaiteelle hieman yllättävästikin – myös Saksan ja Itävallan maaseudulla, puunrunkoihin kiinnitettynä.

Pasilaan Jana & JS tekivät yhteensä kolme teosta, joista isoin sijaitsee Opastinsillan pylväässä. Toinen heidän teoksistaan sijaitsee Vetumiehenkadun ajorampilla Rauhanaseman vieressä ja kolmas Asemapäällikönkadun portaikon metalliovessa. Teokset luovat harmonista tunnelmaa ja yllätyksellisyyttä harmaan betonin keskelle. 

 

Waek (Puola)
Kellosilta 3 – 4

Puolalainen katutaiteilija Waek on tunnettu mielikuvituksellisista ja geometrisista teoksistaan, jotka ovat saaneet vaikutteita niin graffitimaailmasta kuin hänen suorittamistaan arkkitehdin opinnoista. Graffiteista ja tarroista katutaideuransa aloittanut Waek on nykyisin kiinnostunut myös perinteisemmästä maalaustaiteesta. Hän tekee mielellään kokeiluja erilaisten tekniikoiden ja medioiden kanssa, eikä halua työssään asettaa rajoja eri taiteenalojen välille. Waekin teokset ovat herättäneet huomiota niin isojen talojen julkisivuissa kuin pienemmilläkin pinnoilla. Hän tekee osan muraaleista myös osana perustamaansa Jakub Bitka -kollektiivia.

Waek loi Pasilaan massiivisen, Kellosillan hissikuilun neljälle sivulle ulottuvan, kala-aiheen ympärille rakentuvan teoksen, jossa hänen aiemmista teoksistaan tutut geometriset muodot yhdistyvät rauhalliseen, sinisen ja vihreän sävyjä yhdistelevään väripalettiin. 

 

Delicious Brains (Ruotsi), Ossian Theselius (Ruotsi) & ines (Suomi)
Kellosilta 5

Ruotsalaiset katutaiteilijat Delicious Brains ja Ossian Theselius saapuivat Suomeen maalamaan muraalin Ratamestarinkadun länsipuoleisen hissikuiluun yhteistyössä helsinkiläisen ineksen kanssa. Teoksen ideointi lähti liikkeelle kuilun tornimaisesta rakenteesta, joten sen pohjalle rakentui romahtava torni, jonka raoista näkyy erilaisia sisäisiä maailmoja. Yksityiskohtaisessa, mielikuvituksellisessa ja kantaa ottavassakin teoksessa taiteiljoiden tyylit yhdistyvät saumattomalla tavalla.

 

Pso Man (Belgia)
Asemapäällikönkatu 10

Belgialainen katutaiteilja ja maailmanmatkaaja Pso Man saapui Suomeen Street Art Vantaan kutsumana. Mielikuvituksellisista teoksista ja rikkaasta piirrosmaisesta ilmaisustaan tunnettu Pso Man maalasi ennen Vantaan muraalinsa maalaamista Pasilaan teoksen, jonka kuva-aihetta hän oli pitkään kehitellyt ja halunnut päästä maalaamaan myös seinälle.

 

Wingchow (Yhdysvallat)
Asemapäällikönkatu 12

Yhdysvaltojen Richmondissa asuva aasialaistaustainen Wingchow tutkii teoksissaan muuttuvaa muotoa,  ja kuvailee maalaustapaansa on intuitiiviseksi ja virtaavaksi. Kuvataidetta opiskellut Wingchow maalaa sekä kanvaasille että suoraan seinille omaperäisellä tyylillään. Pasilan valoja ja varjoja sekä sinisen ja vihreän eri sävyjä yhdistelevä mielikuvituksellinen teos kiinnittää huomion jo kaukaa. 

 

Acton (Suomi)
Asemapäällikönkatu 12

Syyskuun alussa Pasilaan saatiin suomalainen pitkän linjan graffititaiteilija Acton, joka kuvailee tyyliään 1980-luvun puolivälin NYC-tyylin ja skandinaavisen tyylin yhdistelmäksi. 1980-luvun lopulta graffitia tehneen Actonin teoksia on ollut vuosien varrella esillä mm. Kiasman URB-tapahtumassa sekä eri tahojen katutaidetapahtumissa. Hän työskentelee sekä itsenäisesti että osana HellRaisers Crewtä ja Raw Deal -kollektiivia. 

Pasilan teos edustaa hyvin klassista Acton-kirjaingraffitia: kirjainten muodot, valittu värimaailma sekä pikkutarkka toteutustapa paljastavat tekijänsä kauempaa, ennen kuin sitä pystyy vielä edes lukemaan. Pääosassa oleva puna-kelta-oranssi väriskaala on yksi tämän taiteenlajin käytetyimpiä värimaailmoja, jota edelleen varioidaan lukuisin eri tavoin. Tähän variaatioon hän on tuonut mukaan liukuvärin vaaleanruskeasta keskiruskeaan ja ottanut taustan värit portaikon toisella puolella olevasta teoksesta.

Lisää teoksen taustoista voi lukea Actonin omilta sivuilta. 

 

Taneli Stenberg (Suomi)
Asemapäällikönkatu 10 

Taneli Stenberg on helsinkiläinen taidemaalari ja katutaiteilija, jonka teoksia on voitu nähdä vuosien varrella niin gallerioissa kuin ulkona kaupunkitilassa. Taidekoulutus ja osaaminen perinteisemmästä maalaustaiteesta näkyy hänen kädenjäljessään, joka on kiinnostava sekoitus katutaidetta, graffitia ja maalaustaiteen elementtejä. Katutaiteessa häntä vetää puoleensa sen omanlainen dynamiikka ja voimakkaat värit, jotka puhuttelevat erityisen paljon julkisessa tilassa.

Pasilan portaikkomuraaliin Stenberg haki inspiraatiota viereisen, Pso Manin teoksen värimaailmasta ja aiheesta. Hän haki teokseensa sadunomaista, todellisuudesta irrallaan olevaa tunnelmaa, jota eivät hallitse varsinaiset hahmot tai mallit, jotta tilaa jäisi mahdollisimman paljon katsojan omalle tulkinnalle. Katutaiteessa hänen pyrkimyksensä on tuoda “sisäisen elämän ikkuna kaupunkitilaan.

Stenbergin teos alkoi aluksi portaikon kaiteesta, mutta levittäytyi sitten myös sen takana olevaan syvennykseen kahdelle muullekin seinälle.