Tutustu Helsingin katutaiteen helmiin Pasilan katutaidekaupunginosassa.

Pasila on usein harmaaksi mielletty kaupunginosa, joka sijaitsee vain 5 minuutin junamatkan päässä Helsingin päärautatieasemalta. Se tuli tunnetuksi graffiteistaan ja katutaiteestaan jo 30 vuotta sitten, ja nyt se on kukoistamassa uudestaan pitkän nollatoleranssin ajan jälkeen, jolloin kaikki katutaide kiellettiin Helsingissä.

Viimeisen parin vuoden aikana lukuisat taiteilijat Suomesta ja ulkomailta ovat alkaneet muuttaa tätä Helsingin osaa isoksi katutaidegalleriaksi. Pasilan katutaidekaupunginosa on ainutlaatuinen paikka Suomessa niin katutaiteen määrän, monipuolisuuden kuin tason suhteen. Sen seinillä on taidetta monilta kansainvälisesti tunnetuilta taiteilijoilta ympäri maailman.

2 tunnin kierroksen aikana näet paljon katutaidetta graffiteista stencileihin, isoihin muraaleihin, keraamiseen taiteeseen ja installaatioihin. Kerromme taustoja ja tarinoita taideteoksista, katutaiteen historiasta sekä mielenkiintoisia yksityiskohtia Helsingistä, joita yksikään muu opas ei sinulle kerro.

Itä-Pasilassa autot ja jalankulkijat on sijoitettu eri tasoille, minkä takia alueella on helppo kävellä ja se sopii myös lapsille. Säästä riippuen ota mukaan juomista, sateenvarjo tai tarpeeksi lämmintä vaatetta.

Kierrokset alkavat jä päättyvät Pasilan kaupunkitaidekeskuksen luota, jonne voit halutessasi jättää laukkusi talteen kierroksen ajaksi. Kävelyn jälkeen voit tutustua vaihtuviin näyttelyihimme kaupunkitaidekeskuksen tiloissa ja oppia lisää katutaiteesta.

Pasilan kaupunkitaidekeskuksen osoite on Kasöörinkatu 3. Keskus sijaitsee talon sisäpihalla, jonne vievän rampin seiniin Fat Heat on maalannut veneen ja TransOne futuristista graffitia. Helpoin tapa päästä paikalle on tulla 9-ratikalla Jämsänkadun pysäkille ja nousta ylös pientä rinnettä. Tai vaihtoehtoisesti voit ottaa minkä tahansa lähijunan Pasilan asemalle ja kävellä vähän.

Järjestämme kaikille avoimia katutaidekierroksia lähtökohtaisesti joka kuun viimeinen lauantai klo 11. Ennakkoilmoittautumista ei vaadita, saavu vain paikalle Pasilan kaupunkitaidekeskukseen (Kasöörinkatu 3) kello 11.00 mennessä. Tulevat kierrokset löydät myös Facebook-sivujemme tapahtumista.

Avoimien yleisökierrosten hinta on vapaavalintainen (suositus vähintään 10 €). Kierrosten tuotot käytetään Pasilan kaupunkitaidekeskuksen kustannuksiin ja uuden katutaiteen tekemiseen alueella. 

Yleisökierrokset pidetään englanniksi (ellei muuta ole sanottu), mutta teemme eri mittaisia yksityiskierroksia tilauksesta myös suomeksi, saksaksi ja venäjäksi (jos olet kiinnostunut yksityiskierroksesta, ota yhteyttä).