BLACKBOX GENESIS, KUIVANEN & SUONPERÄ
BLACKBOX GENESIS, KUIVAINEN & SUONPERÄ
9.3. – 23.4.2022
Pasilan kaupunkitaidekeskuksen vuoden toinen näyttely kokoaa yhteen Blackbox Genesis -kollektiivin, Juha Kuivaisen ja Samuli Suonperän töitä.
Valentina Gelain ja Bekim Hasaj ovat poikkitaiteellinen, muraalitaiteeseen keskittyvä taiteilija-duo. He työskentelevät yhdessä nimellä BlackBoxGenesis, tällä hetkellä Maalahdesta käsin.
Pasilan kaupunkitaidekeskuksessa nähtävässä maalauksellisessa installaatiossa kaksi kuvailun tasoa yhdistyvät luoden mielikuvia herättävän ja surrealistisen kokonaisuuden. Kuvailun ja abstraktion sekä merkitysten ja symbolien välille syntyy eloisa vuoropuhelu.
”Pääosassa on värien voima. Teoksen pinnan kuvioissa leikitellään väriskaalalla, valkoisen ja mustan sekä kiinteän ja väreilevän värin välillä. Syntyy syvyysvaikutelmia, jotka voidaan nähdä mielen aaltoiluina. Värit ja valon heijastumat muodostavat teoksen kuvittavan osan. Ilmeikkäät kuvat esittävät kahta eläimellistä hahmoa, jotka ilmentävät hetkiä tilan mielenmaisemassa.”
JUHA KUIVAINEN
IG: @juha.kuivainen
Juha Kuivainen on itähelsinkiläinen kuvataiteilija, jonka taiteessa näkyy tiivis suhde luontoon ja piirtämiseen. Taiteessaan Kuivainen etsii kauneutta ympärillä olevista asioista, joita ei yleisesti pidetä viehättävinä. Kuivaisen mukaan muun muassa autioituneet rakennukset ja metsät toimivat tämänkaltaisen seikkailunjanon sammuttajina. Yhtenä lempipuuhanaan Kuivainen pitää täydellisen riippumattopaikan etsimistä.
Pasilan kaupunkitaideteoksessa esiteltävän teoskokoelman teemana ovat erilaisten kukkien kukinnat. Kukista monille tulee mieleen kirkkaat ja iloiset värit, mutta Kuivaisen teoksista värien kirjo ei huou; töissään Kuivainen keskittyy viivan sekä muodon rytmiin.
SAMULI SUONPERÄ
IG: @SamuliSuonperaArtwork
IG: @SamuliSuonperaArtwork
”Olen työskennellyt päätoimisena ammattikuvataiteilijana vuodesta 2005 asti. Kiinnostukseni taiteeseen ja maalaamiseen alkoi jo nuorena impressionismin estetiikan ja filosofian innoittamana. Ajan myötä perinteinen tapa tuottaa kuvataidetta alkoi muuttua graafisen suunnittelun opiskelun ja alan töiden myötä.
Tietokoneen hyödyntäminen suunnitteluvaiheessa sekä uusien tekniikoiden kehittäminen ovat tuoneet töihini omaleimaisuuden. Kuvallisen ilmaisun myötä taiteestani on tullut väline mm. yhteiskunnallisten ristiriitojen esiintuomiseen. Myöhemmin löydetty urbaani katutaide, etenkin kantaaottavat sapluunatyöt New Yorkin sekä eurooppalaisten kaupunkien kaduilta, kehittivät taiteellista työskentelyäni edelleen. Ne toivat tauluihini heijastuman yksilön mahdollisuuksista saada äänensä kuuluviin kaupallisuuden läpitunkemassa kaupunkikuvassa.
Teokseni tässä näyttelyssä ovat kollaasimainen läpileikkaus teosteni tyylistä ja tekniikoista useampien vuosien varrelta. Tauluja on esillä viimeisen yli kymmenen vuoden ajalta. Osa töistäni voidaan kaiketi laskea kuuluvaksi kantaaottavaan kuvataiteeseen, osa taas on keskittymistä itseäni viehättävän estetiikan ja/tai tekniikoiden tutkimiseen. Maalauksissa käsiteltävinä teemoina ja kuvakielenä toimivat populaarikulttuurin kirjavuutta vilisevä kuvasto. Viitteitä löytyy niin elokuvista, musiikista sekä skeittauksesta kuin myös tämän päivän katumaalausten graffiteista”.