Helsinki Photo Festival & Nikita Kodak 8.8.–14.9.2019
Pasilan kaupunkitaidekeskuksen toisessa näyttelyssä oli esillä Diego Salvidan ja Niina Vehmaan urbaania valokuvaa osana Helsingin valokuvafestivaalia. Sen lisäksi näyttelyssä oli myös esillä seripainoja venäläiseltä taiteilijalta Nikita Khodakilta, joka maalaa myös kaksi muraalia Pasilaan ennen näyttelyä.
𝗗𝗶𝗲𝗴𝗼 𝗦𝗮𝗹𝗱𝗶𝘃𝗮
Kaikilla on Suunnitelma ennen kuin heitä lyödään suuhun
Kun Diego Saldiva työskenteli hänen projektinsa Jättiläiset kanssa (jossa hän kuvasi painijoita treenaamassa ja tapahtumissa), hänelle tuli mieleen hypoteesi, että osana tämänhetkistä kiinnostuksen puutetta näihin lajeihin oli, että ne eivät sisällä spektaakkeleja.
Näin Diego löysi Streetbeefit. Hänen oman tuolinsa mukavuudesta, oman tietokoneensa edestä, häntä vastaan tuli Youtube kanava, jossa tavalliset ihmiset tappelevat ilman tekniikkaa, mutta intohimolla. Taistelut ovat omistettu ihmisille, jotka tulevat osaksi kiistoja naapurustossa, mutta joilla ei ole kykyä löytää ratkaisua rauhassa. Niin he mieluummin menevät kaksintaisteluihin löytääkseen ratkaisun. Sanakirjoissa, esimerkiksi: Kaksintaistelu on hiottu formaalilksi taisteluksi menneisyydessä, käyttämällä aseita ja miekkoja, joka järjestettiin kahden ihmisen välillä keinona päättää kiista.
“Jokaisella on suunnitelma, ennen kuin heitä lyödään suuhun” – Mike Tyson
𝗡𝗶𝗶𝗻𝗮 𝗩𝗲𝗵𝗺𝗮𝗮
Retiisit
Niina Vehmaa on kiinnostunut esittämään ihmisiä, joilla on jonkinlainen persoonallinen tyyli ja ulkonäkö. Hänen työnsä ei kuitenkaan rajoitu pelkästään ulkoiseen vaan myös menee syvemmälle paljastaakseen sielun – syvällä alhaalla, mikä ikinä se onkaan. Näyttelyssä olevat kuvat hyväksyvät ajatuksen olla oma itsensä ja olematta mukautumatta yleisesti hyväksyttyihin sosio-kulttuurisiin normeihin tai rakenteisiin.
𝗡𝗶𝗸𝗶𝘁𝗮 𝗞𝗵𝗼𝗱𝗮𝗸
Viikottain Linkitetty Data
Mitä tarkoittaa olla ihminen ja miltä meidän maailmamme näyttävät totaalisen digitalisaation pisteessä, on keskeinen kysymys Nikita Khodakin näyttelyssä. Viikottain Linkitetty Data on yhdistelmä seriprinttejä, joissa taiteilija reflektoi omaa ahdistustaan ihmisyyden tulevaisuuden digitalisaatiota kohtaan. Työssään Khodak tunnistaa ihmisen heikkouksia ja teknologisia puutteita, joita hän pitää ensisijaisesti vaarallisina ihmisyydelle, ja jotka hän näkee potentiaalisina katalysaattoreina teknologiselle maailmanlopulle, kuten keinotekoisille kunnioille, kulutukselle tai älykkäälle datan keräykselle.
Khodak, Virgin.
Khodak, Internet.
Vehmaa, Sound of Silence.
Saldiva, Wild Whitey.