LAKRIIMA MACHREICH, MELISSA SAMMALVAARA, RIIKKA JALAVA, ELSA HÄKKINEN, LEENA TUOMANEN 15.6.-23.7.2022
Pasilan kaupunkitaidekeskuksessa on 15.6. alkaen esillä tekstiilitaidetta viideltä taiteilijalta: Elsa Häkkinen, Lakriima Machreich & Riikka Jalava, Melissa Sammalvaara sekä Leena Tuomanen tuovat kiinnostavia tekstiiliteoksiaan galleriatilaan. Erilaisia tekniikoita ja materiaaleja hyödyntämällä syntyy monipuolista taidetta; kierrätys ja ympäristöystävällisyys ovat myös arvoja, joita taiteilijat jakavat.
Tervetuloa juhlimaan näyttelyn avajaisia 15.6. kello 18-20. Tarjolla myös juotavaa ja pientä purtavaa.
Avajaisten jälkeen näyttelyä pääsee katsomaan gallerian aukioloaikojen puitteissa:
KE 12– 20
TO 12–18
PE 12–18
LA 13–18
ELSA HÄKKINEN
Instagram: @piudet_
Elsa Häkkinen on lappilais-vantaalainen kuva-artesaani ja itseoppinut kirjoja. Hän rakastaa lankoja. Hänen suurin projektinsa tähän mennessä on PIUDET – eli ristipistellyt kirkkoveneet. Häkkisen mukaan teosten tekeminen ja kokeminen purkavat kulttuurista kumpuavaa häpeää ja tabuja sekä henkilökohtaisella että laajemmalla, kollektiivisella tasolla. Esiin tuodut värikkäät, hassuttelevat vulvasymbolit puuttuvat rajoittavaan ja ihmistä pienentävään häpeän kokemukseen sukupuolesta ja siihen liitetyistä ominaisuuksista – ja valtaavat sen sijaan tilaa ilolle, ja oikeudelle olla olemassa juuri sellaisena kuin on. Häkkisen teokset syntyvät käsityön ja taiteen yhtymäkohdassa, ja asettuvat osaksi feministisen taiteen jatkumoa. Näissä teoksissa klassinen, alatyyliseksi mielletty vessanseiniltä ja sillanalusilta tuttu kirkkovene valjastetaan voimaksi ja kauneudeksi!
RIIKKA JALAVA & LAKRIIMA MACHREICH
Instagram: @riikkaruut_art ja @laku_design
Riikka Jalava ja Lakriima Machreich ovat helsinkiläisiä tekstiilitaiteilijoita. He ovat työskennelleet yhdessä useissa design- ja taideprojekteissa vuodesta 2015, ja heidän työtään on nähty sekä valtakunnallisesti että maailmanlaajuisesti. Jalava & Machreich voittivat toisen sijan tekstiilisuunnittelun kategoriassa 2nd Young Textile Art Triennial YTAT:ssa, Łódzissa vuonna 2016. Kaksikko jakaa materiaalipohjaisen ekologisen työskentelytavan, ja taiteessaan heitä kiinnostaakin etenkin se, kuinka erilaiset muodot alkavat syntyä ja kuinka materiaali elää työn edetessä. Kestävä kehitys ja urbaani ympäristö palvelevat jatkuvan inspiraation lähteenä, ja he hyödyntävät taiteessaan sekä perinteisiä että nykytaiteen menetelmiä.
Teoksessa ”Toisiinsa sidotut” Jalava ja Machreich pohtivat urbaanin taiteen mahdollisuuksia tekstiilin keinoin. Me elämme ja hengitämme kaupunkiympäristöä, jonka kaupunkilaiset ovat yhdessä muovanneet näköisekseen. Taide kuuluu kaikille ja sitä myötä myös kaikelle. Sen normeja voidaan venyttää, ja siinä voidaan kokeilla ja yhdistää erilaisia tekniikoita – ja siten tutkia taiteen tekemistä eri näkökulmista. Teoksessa yhdistyvät neule ja abstrakti taide, pehmeys ja kovuus, säännöllinen ja sattumanvarainen. Elämä on täynnä ristiriitoja, jotka täydentävät toisiaan. Näyttely kuljettaa katsojaa pitkin teosta ympäri esittelytilan; kokonaisuus muodostuu kuudesta eri neuleteoksesta. Teos osallistaa kokijan ja herättää myös tämän näköaistin lisäksi kuuloaistin, sillä teokseen on lupa myös koskea, jopa kietoutua siihen. Se on täynnä yksityiskohtia ja väreillä iloittelua. Sidottu, säännöllinen neulos herää uudella tavalla eloon kun sen pintaa sävytetään. Me kasvamme ja saamme elämäämme sävyjä pitkin kasvutaivaltamme: sattumanvaraisia kirkkaita läiskiä sekä välillä synkempiäkin tahroja. Nämä värit tekevät elämästä täydemmän. Teoksen silmukat kutsuvatkin pohtimaan yhteen sitomisen ja yhteen kuulumisen teemaa elämässämme ja ympäristössämme.
MELISSA SAMMALVAARA
www.melissasammalvaara.com
Instagram: @melissasammalvaara
Olen Melissa Sammalvaara, Helsingissä ja erilaisilla leirinuotioilla työskentelevä, seikkailuista nauttiva taiteilija ja suunnittelija. Luon luonnosta ja sammaleista inspiroituneita moderneja ryijyjä, joissa tarkastelen tilallisuutta ja nykyihmisen luontosuhdetta erilaisin pinnoin, materiaalein ja tekniikoin. Käsin kutomani ryijyt ovat runsaan mätäsmäisiä ja muodoltaan vaihtelevia: ne kasvavat seinillä orgaanisina ryppäinä ja levittäytyvät rihmastoineen hellästi mutta määrätietoisesti. Toteutan ryijyt käsin kutomalla, tuftaamalla, neulomalla ja solmimalla, ja kuten perinteisissä ryijyissäkin, tekeminen on hyvin hidasta ja huolellista.
Töitäni löytyy mm. Valtion taidekokoelmista, Suomen suurimmasta tekstiilitaiteen kokoelmasta, sekä Pariisista Institut finlandais’sta. Valmistuin Aalto-yliopistosta Taiteen maisteriksi vuonna 2019. Työskentelen tällä hetkellä Suomen kulttuurirahaston vuoden mittaisella apurahalla.
LEENA TUOMANEN
www.uniqeco.com
Instagram: @uniqeco
Leena Tuomanen on tekstiili- ja korutaiteilija, joka tunnetaan etenkin pitkästä tuotemuotoilun urastaan. Tuomanen on kuitenkin myös taiteilija, ja ”uusia ideoita pursuaa jatkuvasti”. Tuomanen yhdistelee taiteessaan kiinnostustaan katutaiteeseen, veistostaiteeseen ja korumuotoiluun, ja teemojen tasolla Tuomasta liikuttaa luonto, sen asukkaat sekä inhimillisyys, läheisyys ja herkkyys. Pasilassa nähtävien teosten teema onkin kosketus. Teokset liikkuvat tekstiilitaiteen, kuvanveiston ja maalaustaiteen välimaastossa.