PasilaTaide_Banneri

Itä-Pasila tunnetaan Pasilan katutaidekaupunginosana – eikä syyttä, sillä noin sata teosta levittäytyy alueen melkein joka kolkkaan. Kun maalauskautta riittää, teoksia tupsahtelee alueelle kuin sieniä sateella. Katukuva elää ja hengittää, kun katutaidetta syntyy, muuttuu ja katoaa, ja tuosta syntymisestä on suureksi osaksi vastuussa Helsinki Urban Art ja Pasilan katutaidekaupunginosa-hanke. Alueesta on nopeasti kehittynyt kansainvälisessä mittakaavassa merkittävä katutaiteen keskittymä, joka kuvittaa paikallisten asukkaiden arkea ja matkailijoiden mielikuvitusta kutkuttavilla tavoilla.

 

Pasilalla on pitkä historia katutaiteen saralla: katutaiteen rantauduttua Suomeen 1980-luvulla se löysi nopeasti kodin Pasilan betoniviidakosta, josta löytyi runsaasti sopivaa maalauspintaa läheltä keskustaa, vain viiden minuutin junamatkan päässä päärautatieasemalta. Pasilassa sijaitsi myös Pasilan galleriaksi kutsuttu rautatietunneli, joka oli kaupungin merkittävin maalauspaikka vuosien ajan, ja vuoden 1992 Etyk-kokouksen aikaan Helsingin kaupunki jopa tilasi noin 200 neliötä muraalia paikallisilta nuorilta taiteilijoilta. Kaikki kuitenkin muuttui 1998–2008, kun kaupunki lähti täydellisen nollatoleranssin linjalle laittaen helsinkiläisen katutaidekulttuurin äärimmäisen ahtaalle. Nollatoleranssin aikana kaikki, myös tilatut muraalit, pestiin ja hiekkapuhallutettiin pois yhtä teosta lukuunottamatta – ja kokonainen taiteen alakulttuuri muuttui näkymättömäksi.

Stop töhryille -kampanjan ja nollatoleranssin loputtua 2008 helsinkiläinen katutaide lähti elpymään, hitaasti mutta varmasti. Pasilan katutaideimagon palauttamiseksi 2017 aloitettu Pasilan katutaidekaupunginosa-hanke on määrätietoisesti tuonut alueelle laajasti erilaisia tyylejä ja suuntauksia edustavia taiteilijoita, joista monen kädenjälkeä on saatu ihailla ympäri maailmaa. Taiteen ja kaupunkikulttuurin edistämiseksi hankkeen tiimoilta perustettu Helsinki Urban Art ry pyörittää Itä-Pasilassa myös kaupunkitaidekeskusta osoitteessa Opastinsilta 6, jossa pidetään urbaaniin taiteeseen liittyviä taidenäyttelyitä, myydään teoksia sekä järjestetään erilaisia tapahtumia. Lisää Pasilan kaupunkitaidekeskuksesta voit lukea täällä. Helsinki Urban Art on tunnettu alueella myös katutaidekierroksistaan, joilla kierrellään Itä-Pasilassa, esitellään alueen taideteoksia ja kertoillaan sisäpiirin tietoa teoksista kahden tunnin ajan. Jos olet kiinnostunut ottamaan osaa kierrokseen tai tilaamaan yksityiskierroksen, lue lisää täällä! Katutaidekierroksista saadut tuotot käytetään yhdistyksen toimintaan ja uusiin katutaideprojekteihin.

Helsinki Urban Art ry toteuttaa muraaleja alueelle yhteistyökumppaneidemme avulla: Projektin pääyhteistyökumppaneita ovat Suomen kulttuurirahasto, Teknos Oy ja EU-maiden kulttuuri-instituuttien verkosto EUNIC Finland, jonka jäsenistöön kuuluvat Goethe-Institut, Itävallan suurlähetystö, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Puolan suurlähetystö, Tšekin tasavallan suurlähetystö, Italian kulttuuri-instituutti ja Viro-instituutti. Lisäksi hanketta ovat tukeneet Helsingin kaupunki, Yhdysvaltojen suurlähetystö, Taiteen edistämiskeskus sekä EU:n Central Baltic -rahoitusohjelma.

Pasilan katutaideteokset

 

Pasilan entisiä taideteoksia