PasilaTaide_Banneri

Itä-Pasila on vuodesta 2017 lähtien kokenut värikästä muodomuutosta, ja muotoutunut varsinaiseksi katutaidekaupunginosaksi. Taide levittäytyy Pasilan keskeisimmille paikoille ja unohdetuille kulmille muodostaen näkymättömistäkin nurkista mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Muutamassa vuodessa alueesta onkin kehittynyt kansainvälisessä mittakaavassa merkittävä katutaiteen keskittymä, joka tuo väriä paikallisten asukkaiden päivittäiseen elämään.

 

Pasilan katutaidekaupunginosan kokonaisuuteen on valittu laajasti erilaisia tyylejä ja suuntauksia edustavia taiteilijoita, joista monen kädenjälkeä on saatu ihailla ympäri maailmaa.

Pasilan katutaidekaupunginosa-hanke sai alkunsa halusta tuoda alueelle väriä. Kaupunginosa on täynnä betonipintoja, jotka tarjoavat mahdollisuuksia taiteilijoille – ja toisaalta harvalla alueella on niin paljon tarvetta taiteelle. Monikaan helsinkiläinen, tai varsinkaan matkailija ei käy Pasilassa, vaikka se on vain 5 minuutin junamatkan päässä päärautatieasemalta. Katutaiteen myötä katseet kääntyvät jälleen tähän unohdettuun kaupunginosaan.

Pasilalla on myös merkittävä osa Helsingin katutaiteen historiassa. Siellä sijainnut, Pasilan Galleriaksi kutsuttu rautatietunneli, oli kaupungin merkittävin maalauspaikka vuosien ajan. Vuonna 1992 – ennen Messukeskuksessa järjestettyä Etyk-seurantakokousta – Pasilaan myös maalattiin useita laillisia katutaideteoksia, mutta kaikki nämä (yhtä lukuun ottamatta) poistettiin Helsingissä vuosina 1998–2008 vallinneen nollatoleranssikauden aikana. Nyt Pasilasta on tullut kuitenkin jälleen katutaiteen keskittymä.

Pasilan katutaidekaupunginosa tuo esiin sellaista katutaidetta, jota muualla Suomessa näkee harvoin. Se on myös alue, jossa taiteilijat saavat paljon vapauksia taiteen suhteen ja voivat kokeilla rajojaan. Osa taiteilijoista kutsutaan paikalle yhteistyökumppaniemme avustuksella, mutta se on myös alue, jossa paikalliset taiteilijat pääsevät näyttämään osaamistaan, ja johon Suomessa käymässä olevat taiteilijat voivat jättää jälkensä.

Kesällä 2019 avasimme urbaanille taiteelle omistetun Pasilan kaupunkitaidekeskuksen, joka sijaitsee osoitteessa Opastinsilta 6. Keskuksessa pidämme alaan liittyviä taidenäyttelyitä, tapahtumia, työpajoja sekä myymme katutaiteilijoiden teoksia. Lisää Pasilan kaupunkitaidekeskuksesta voit lukea täällä.

Olemme aloittaneet Pasilassa myös opastetut katutaidekierrokset. Jos olet kiinnostunut ottamaan osaa kierrokseen tai tilaamaan yksityiskierroksen, lue lisää täällä! Katutaidekierroksista saadut tuotot käytetään yhdistyksen toimintaan ja uusiin katutaideprojekteihin.

Projektin pääyhteistyökumppaneita ovat Suomen kulttuurirahasto, Teknos Oy ja EU-maiden kulttuuri-instituuttien verkosto EUNIC Finland, jonka jäsenistöön kuuluvat Goethe-Institut, Itävallan suurlähetystö, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Puolan suurlähetystö, Tšekin tasavallan suurlähetystö, Italian kulttuuri-instituutti ja Viro-instituutti. Lisäksi hanketta ovat tukeneet Helsingin kaupunki, Yhdysvaltojen suurlähetystö, Taiteen edistämiskeskus sekä EU:n Central Baltic -rahoitusohjelma.

Pasilan katutaideteokset

 

Pasilan entisiä taideteoksia