Palcemaking banneri

Erikoisosaamiseemme kuuluu taiteen ohella placemaking, ”paikan tekeminen”, joka tarkoittaa monipuolista lähestymistapaa tilojen suunnitteluun ja niiden hallintaan.

Placemaking hyödyntää paikallisen yhteisön voimavaroja, verkostoja ja ideoita luodakseen parempia paikkoja, joissa ihmiset viihtyvät. Sen sijaan, että paikka suunniteltaisiin ylhäältäpäin suunnittelijan pöydällä, tehdään se paikan päällä yhdessä ihmisten kanssa.

Placemaking eroaa perinteisestä suunnitteluprosessista myös jatkuvuuden suhteen: se on kokeiluja ja lyhytkestoisia projekteja, mutta myös jatkuvaa oppimista ja kehittämistä. Placemaking on kuuntelemista, läsnäoloa, ymmärtämistä ja yhdessä tekemistä. Näin paikoista tulee toimivampia, viihtyisämpiä, turvallisempia – ja ihmiset tuntevat ne omakseen.

Helsinki Urban Art ry:n takana olevilla henkilöillä on vuosien kokemus erilaisista tiloihin liittyvistä projekteista. Olemme olleet luomassa paikkoja niin tapahtumien (kuten Siivouspäivä, Illallinen taivaan alla, Helsinki Sauna Day, Kallio Block Party ja monet kaupunkifestivaalit) kuin taideprojektien kautta sekä niitä yhdistelemällä.

Yksi näistä on REDIssä (ja sitä ennen Suvilahdessa) toimiva Kalasataman Vapaakaupunki, joka on luonut yhteisöllistä kaupunkikulttuuria niin sisä- kuin ulkotiloihin. REDIssä sijaitsevat Vapaakaupungin Olohuone ja Lastenhuone osoittavat, miten yhteisöllinen toiminta voidaan tuoda saumattomasti osaksi vaikkapa kauppakeskusta.

Kera-kollektiivin nimen alla olemme puolestaan tuoneet kulttuuria, taidetta ja tapahtumia Espooseen Keran Halleille, entiseen Inex Partners Oy:n logistiikkakeskukseen, jotka ovat saaneet uuden elämän väliaikaiskäytön myötä, ennen kuin ne puretaan uuden kaupunginosan tieltä. Median ”Pikku-Berliiniksikin” kutsumasta paikasta on tullut Suomen suurin muraalikeskittymä ja ainutlaatuinen tapahtumapaikka.

Omien projektiemme lisäksi olemme osallistuneet moniin eri hankkeisiin konsultin, suunnittelijan ja asiantuntijan rooleissa. Autamme kaupunkeja, yrityksiä ja muita toimijoita saamaan tiloistaan enemmän irti ja luomaan niistä ainutlaatuisia kokemuksia, joihin ihmiset haluavat palata aina uudestaan.

Onko sinulla tila, jota haluaisit kehittää yhdessä? Ota yhteyttä ja jutellaan lisää!

_9230425