Suomi-Baltia yhteistyö
Keväällä 2024 Helsinki Urban Art ry aloitti hankkeen, jonka tavoitteena oli luoda toimiva ja synerginen katutaideverkosto Suomen ja Baltian välille. Hanke koostui vierailuista osallistujamaissa ja näiden katutaideorganisaatioissa. Verkostokumppaneita oli Latviasta Riga Open Wall, Virosta Stencibility ja Liettuasta Laimikis.
Hankkeen aikana verkostoiduttiin paikallisten katutaiteilijoiden ja alan asiantuntijoiden kanssa, sekä tutustuttiin paikallisiin katutaidekulttuureihin, projekteihin ja taiteen asemaan maissa. Jokaisen vierailun yhteydessä toteutettiin myös yhteisiä maalaussessioita, jotka mahdollistivat taiteilijoiden verkostoitumisen ja oppimisen mahdollisuuksia.
Hanke edistää Suomen ja Baltian maiden välistä katutaideyhteistyötä ja toimii samalla pohjana entistä laajemmalle ja pitkäkestoisemmalle yhteistyölle sekä verkostoitumiselle suomalaisten ja baltialaisten katutaiteen ammattilaisten välillä. Toimijoiden välistä yhteistyötä jatketaan myös tulevina vuosina.
Hanke toteutettiin Pohjoismaisen kulttuuripisteen rahoituksen avulla.
Verkostokumppaneista:
Kesä-heinäkuun vaihteessa verkostokontaktit vierailivat Tarttossa Stencibility 2024 -festivaalin aikana. Ohjelmaan kuului Stencibility 2024 näyttelyn lisäksi katutaidekierroksia ja maalaamista.
Riga Open Wall järjestää maalaussessioita Provodniksin luovalla alueella. Suomalainen taiteilija Poppamaija vieraili yhdistyksen mukana Riikassa ja Vilnassa osana verkostoprojektia, ja maalasi teoksen alueen lailliseen seinään.
Helsingin vierailulla verkostokumppanien kanssa käytiin katsomassa myös Purkutaide – Ihmemaa X -näyttelyä Keravalla.
Vilnassa vierailimme muun muassa taiteilijoiden työhuoneilla tutustumassa taiteilijoiden meneillä oleviin projekteihin ja työskentelytiloihin. Trexus -nimellä työskentelevän katutaiteilijan työhuone sijaitsi vanhassa vankilarakennuksessa, joka on sittemmin otettu kulttuurikäyttöön.
Helsingin verkostovierailu päättyi Espoon Karan Halleille, jossa yhdistys järjesti kolmannen Kerafestin. Festivaalin yhteydessä järjestettiin myös maalaussessio, jossa suomalaiset taiteilijat ja baltialaiset taiteilijat jättivät kädenjälkensä hallien piha-alueelle. Kuvassa liettualaisen Pidzinin teos.