TOPI RUOTSALAINEN, Turun ylioppilastalo A, Turku
Kulkijat - Topi Ruotsalainen
Vuonna 1923 perustettu Turun yliopiston ylioppilaskunta eli TYY viettää satavuotiseen taipaleensa kunniaksi juhlavuotta.
Juhlavuoden kunniaksi TYY tilasi muraalin, joka koristaa ylioppilastalon seinää yliopistokampuksen keskiössä. 15-metrinen muraali on taiteilija Topi Ruotsalaisen käsialaa. Teos maalattiin heinäkuun 2023 alussa.
Teos on toteutettu yhteistyössä TYYn kanssa. “Tilaajaosapuolen toiveena oli, että teos liittyisi jotenkin opiskelijuuteen, opiskelijaelämään tai ylioppilaskunnan historiaan. Sain käyttööni suuren määrän arkistokuvia ylioppilaskunnan historiaan liittyen. Valokuvissa toistui yhtenä vahvana aiheena erilaiset kulkueet vappumarsseista soihtukulkueisiin tai mielenilmauksiin”, Ruotsalainen kertoo.
“Rupesin ajattelemaan kuva-aihetta, joka kokoaisi Turun yliopiston ovien läpi historian saatossa kulkeneet hahmot ja moninaiset kulkijat samalle kuvapinnalle yhdeksi isoksi kulkijoiden kokoelmaksi. Ajatuksena oli ikään kuin opiskelijoiden virta läpi yliopiston ja historian.”
Muraalia käsittelevässä Helsingin Sanomien jutussa TYYn pääsihteeri Riina Lumme kuvaa teoksen teemoja:
”Esimerkiksi vapun lippukulkueella ja itsenäisyyspäivän soihtukulkueella on Turussa pitkät perinteet. Teoksessa on myös mielenosoituksia, jotka yhdistävät tämän hetken 1970-lukuun, jolloin yliopiston demokratian puolesta taisteltiin todella kovaa. Myös haalarikulttuuria näkyy, se tuli Turkuun joskus 1980-luvun tienoilla.”
Teoksen suunnitteluun vaikuttaa taiteilijan mukaan myös maailman tilanne. Ruotsalainen kuvaa: “Pyrin tekemään mahdollisuuksien mukaan myös kantaaottavia teoksia. Joskus minun voi olla vaikeaa keskittyä annettuun teemaan tai aiheeseen, jos samanaikaisesti maailmalla tapahtuu suuria myllerryksiä. Tätäkin teosta suunnitellessani aloitin itse asiassa ensin aivan toisenlaisella kuvallisella ajatuksella. Ensimmäiset luonnokseni olivat nimittäin hyvin vahvasti Ukrainan tapahtumien sävyttämiä. Ajatuksena oli esittää sivistys ja koulutus parhaana varusteena mahdollisten uhkien ehkäisemisessä. Siinä oli sellaista Väinö Linnamaista “Tuntematon opiskelija” -henkeä, missä ylioppilaslakit rinnastuivat aika vahvasti sotilaallisiin koppalakkeihin. Hyvä kuitenkin, että prosessi eteni tästä vielä uusille urille ja vähän lähemmäs tämän päivän yliopistomaailmaa. Kun lopullinen kuva-aihe sitten löytyi, suunnittelu sujui aikalailla omalla painollaan. Sommitelman runsaus, yksityiskohtaisuus ja työmäärä hirvittivät kyllä hieman.”
Vaikka teos kuvaa satavuotiaan ylioppilaskunnan historiaa, taiteilija pohtii myös teoksen muuttuvaa ympäristöä: “Työn valmistumisen jälkeen teos alkaa itsekin muuttua ja kasvaa vääjäämättä osaksi historiaa. Joillekin yliopiston uusille opiskelijoille se on aina ollut siinä. Samoin alueen pienille taaperoille, jotka kasvavat ja elävät lapsuuttaan teoksen vaikutuspiirissä.”
“Rakennus voi olla pystyssä pitkäänkin, seinämaalaukset eivät kuitenkaan ole ikuisia. Toisaalta tykkään siitä, että seinämaalauksilla on jonkinlainen elinkaari, jolloin ne ovat vahvasti aikaan sidoksissa. Näkisin, että teokseni hahmokavalkadissa ja pensselinvedoissa on sopivassa suhteessa viitteellisyyttä ja samaistumispintaa, että teos ei pääse aiheensa puolesta vanhenemaan. Toki kun kuvaa valmiiksi historiallisia hetkiä, ei vanhenemisen vaaraa oikein ole muutenkaan.”
“Jotkut asiat säilyvät pidempään muuttumattomina kun toiset. Jotkut asiat taas voidaan yhdistää välittömästi johonkin tiettyyn aikakauteen. Ihan mielenkiintoista seurata mitkä asiat tulevat teoksessa ja kaupunkimaisemassa muuttumaan ja mitä tulemme mahdollisesti katsomaan tulevaisuudessa kokonaan toisin silmin.”
Teos löytyy osoitteesta Turun Ylioppilastalo A, Rehtorinpellonkatu 4A, Turku.
Lisää Topi Ruotsalaisesta täällä.